Το τελευταίο διάστημα, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας (Αθήνα, Θεσ/κη, Πάτρα, Βόλο κλπ) αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης και αντίδρασης των πολιτών, με στόχο την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Το κίνημα αυτό ματαίωσε επί τόπου στα Ειρηνοδικεία αρκετούς πλειστηριασμούς και οδήγησε τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας στη συνεχιζόμενη αποχή τους από τη διενέργεια των πλειστηριασμών κατοικίας και στο κάλεσμά τους προς την Πολιτεία να νομοθετήσει με σαφήνεια για την προστασία της α΄κατοικίας για όλα τα παραπάνω χρέη.
Σήμερα δεν υπάρχει καμία διάταξη που να απαγορεύει τον πλειστηριασμό α΄κατοικίας, όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του 2014.
Για να προστατευτεί η α΄κατοικία, ο δανειολήπτης πρέπει να υπαχθεί στην δαπανηρή και χρονοβόρα δικαστική διαδικασία του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», ο οποίος όμως, μετά και την προς το δυσμενέστερο τροποποίησή του από τη σημερινή κυβέρνηση, παρέχει περιορισμένη προστασία, αφού θέτει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προστατεύει μόνον μέχρι το τέλος του 2018 και μόνον έναντι των τραπεζών, δεν προστατεύει τους εμπόρους, δεν επιτρέπει τον μηδενισμό ή τον περιορισμό του δανείου κάτω από την αξία που το ακίνητο θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό, ωθεί το δανειολήπτη στη ρευστοποίηση των λοιπών ακινήτων του και απαιτεί από αυτόν να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το ποσό, στο οποίο θα μειωθεί το δάνειό του.
Ο πρόσφατα αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, που προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους ρύθμισης των τραπεζικών χρεών, θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εξωδικαστική ρύθμισή τους το «συνεργάσιμο» του δανειολήπτη, ο οποίος, αν δεν συμφωνήσει με την τράπεζα, οδηγείται στο «νόμο Κατσέλη», στην πράξη όμως χάνει αυτό το δικαίωμα αν δεν είναι «συνεργάσιμος» δηλαδή διαθέσιμος για επικοινωνία με την τράπεζα, για πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση σ’ αυτήν (οικονομικών κ.α.) πληροφοριών και στοιχείων του και για την διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης.
Τα δάνεια των τραπεζών, «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα) αλλά και «πράσινα» (εξυπηρετούμενα), κινδυνεύουν υπό προϋποθέσεις να πωληθούν σε ξένα funds και δεν υπάρχει η δυνατότητα προηγούμενης εξαγοράς του δανείου από το δανειολήπτη στην τιμή αγοράς του από το fund, ενώ από το 2018 απελευθερώνεται η πώληση στα funds και των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με την α΄κατοικία.
Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο αντιτάχθηκαν με δημοψήφισμα και ακολούθως με πολύμηνη απεργία οι δικηγορικοί σύλλογοι, περιορίστηκαν τα μέσα άμυνας των οφειλετών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (ανακοπές, αιτήσεις αναστολής), μειώθηκαν οι σχετικές προθεσμίες και έγιναν ηλεκτρονικές οι δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα η διαδικασία του πλειστηριασμού να ολοκληρώνεται πλέον στο ασφυκτικό διάστημα των 8-9 μηνών. Οι απαιτήσεις των τραπεζών ικανοποιούνται προνομιακά έναντι του δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων, ενώ από το 2017 ο πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την συνεχώς μειούμενη εμπορική και όχι την αντικειμενική του αξία.
Οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους χιλιάδες διαταγές πληρωμής κατά δανειοληπτών, οι οποίες στο εξής και ιδιαίτερα από το 2017 θα μπορούν να εκτελεστούν και κατά χιλιάδων α΄κατοικιών, βάσει των παραπάνω διατάξεων του νέου Κ.Πολ.Δ., που λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών και των ισχυρών του χρήματος.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σωρηδόν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο, με μειωμένα ακατάσχετα όρια, καθώς και η αυτόματη παρακράτηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τις τράπεζες ποσών από τους μισθούς των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων, χωρίς όρια προστασίας.
Πρόσφατα, η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο να χάνουν τη φορολογική τους ενημερότητα για 10 χρόνια και να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία, όσων δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς το δημόσιο, μέτρο που θα πλήξει και όσους δεν είναι «κακοπληρωτές» αλλά θύματα της μνημονιακής λαίλαπας.
Ηδη, οι Τράπεζες και οι «δανειστές» ζητούν την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο και ο κίνδυνος ματαίωσής της από τις κινηματικές παρεμβάσεις.
Υπό την πίεση του διογκούμενου κινήματος των πολιτών, της αποχής των συμβολαιογράφων και της ευρείας δημοσιότητας, που έλαβε το εκρηκτικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση εξήγγειλε επέκταση του «νόμου Κατσέλη» και στα χρέη προς δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με το λεγόμενο «σχέδιο Δραγασάκη» δρομολογούνται εξωδικαστικές ρυθμίσεις, με ηλεκτρονική κυρίως διαδικασία, για τα δάνεια των «βιώσιμων» και μόνον, μικρών, μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τα μέτρα αυτά όμως, εκτός του ότι δεν παρέχουν πλήρη προστασία, πιθανότατα θα προσκρούσουν στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στις απαιτήσεις και όρους των «θεσμών» και δανειστών της χώρας μας, οι οποίοι έδειξαν και εντελώς πρόσφατα τις προθέσεις τους, απορρίπτοντας την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία ακατάσχετου ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών.
Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα είναι απόρροια της τοκογλυφικής τακτικής των τραπεζών και της εφαρμογής από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις των μνημονιακών πολιτικών, εξαιτίας των οποίων τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας συνθλίβονται, φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που είχαν αναλάβει υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι επιβεβλημένος ο αγώνας από οποιοδήποτε «μετερίζι» για την προστασία όχι μόνον της α’ κατοικίας αλλά γενικώς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας (ακίνητα λαϊκών οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων) και η δημιουργία ενός ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ κατά των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας, που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής λιτότητας και ύφεσης.
Το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, προκειμένου να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, στα πλαίσια των κοινωνικών του παρεμβάσεων:
ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες:
Για την πλήρη προστασία της λαϊκής και μικρομεσαίας πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, του δημοσίου, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, καθορίζοντας με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά της και τα κριτήρια προστασίας της.
Για τη γενναία και δίκαιη αντιμετώπιση και ρύθμιση των δανείων και χρεών των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων προς τράπεζες, δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, με όρους «σεισάχθειας» (πλήρη διαγραφή, κούρεμα, ευνοϊκές ρυθμίσεις κ.α.), ανάλογα με την περίπτωση.
ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ σε συνάντηση:
Στις 14 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Για τη συγκρότηση ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, που θα παρέχει σε τοπικό επίπεδο και με τους τρόπους, που αυτή θα αποφασίζει (εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κ.λ.π.), ενημέρωση στους συμπολίτες μας και ομπρέλα υπεράσπισης και προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των τραπεζών, του δημοσίου, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.-
ΚΕΡΚΥΡΑ, 8 Νοεμβρίου 2016