Μαθήματα

Πρόγραμμα μαθημάτων 2019-20

2. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
10 μαθήματα μετά τα οποία θα έχετε εξοπλίσει τον υπολογιστή καθώς και το κινητό σας με αρκετά εργαλεία ώστε να έχετε ένα επίπεδο ασφαλείας πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου. Θα μπορείτε να προστατεύετε το δίκτυο και τους υπολογιστές της οικογένειάς σας.
Προαπαιτούμενα:
– Λάπτοπ που θα φέρνετε κάθε φορά στα μαθήματα (κατά προτίμηση Windows)
– Κινητό (Android ή iOS)
– Καλή γνώση χρήσης υπολογιστών
– Καλή γνώση Αγγλικών (η ορολογία και βιβλιογραφία θα είναι στα Αγγλικά)
Ανώτατος αριθμός εγγεγραμμένων: μέχρι 15 άτομα. Αν εγγραφούν περισσότερα θα γίνει κλήρωση.
Εγγραφές Τετάρτη 23 Οκτώβρη 17:00-18:00. Πρώτο μάθημα Τετάρτη 6 Νοέμβρη.

Διδάσκων: Γιάννης Μποβιάτσης

3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Στο Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής διδάσκεται ο τρόπος για να εντοπίζεται, να «φιλτράρεται» και να αξιοποιείται η πρώτη ύλη της γραφής, δηλαδή η ίδια η πραγματικότητα όπως βιώνεται καθημερινά. Το σεμινάριο έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της έκφρασης των μαθητών, δια μέσου της μελέτης και εξέτασης των τεχνικών μικρής και μεγάλης φόρμας. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020) θα εξεταστούν ειδικότερα τα κλειδιά και οι τεχνικές αφήγησης, το διήγημα, η νουβέλα, το παραμύθι, το ποίημα, το μυθιστόρημα και ο μύθος, καθώς και τεχνικές τυπογραφικής διόρθωσης δοκιμίων.
Εγγραφές Τρίτη 22 Οκτώβρη 19:30-21:00 και Πέμπτη 24 Οκτώβρη 19:30-21:00. Πρώτο μάθημα Τρίτη 5 και Πέμπτη 7 Νοέμβρη.

Διδάσκουσα: Μαρία Πετρίτση

5. ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑΚΙ
Το πλέξιμο με το βελονάκι είναι μια μορφή χειροτεχνίας για την κατασκευή πλεκτών διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων.
Είναι ένα χόμπι χαλαρωτικό, ψυχοθεραπευτικό και οικονομικό για ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Αν γνωρίζετε ήδη την τεχνική καταλαβαίνετε για πιο πράγμα μιλάμε, αν πάλι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα, ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε!!

Διδάσκουσα: Άννα Παγκράτη

6.  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του 20ου αι. ( παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και ελληνικής ).

Παρουσίαση και συζήτηση ερμηνειών για σημαντικά γεγονότα, φαινόμενα, ιδεολογικά ρεύματα.

Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με την ιστορία του 2Οου αι. 
Διδάσκουσα: Όλγα Τσιλιμπάρη

8. Business Communication

Παρέα φέτος θα εξερευνήσουμε το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πεδίο της «Επιχειρησιακής Επικοινωνίας» όχι μόνον δια μέσου της αγγλικής γλώσσας αλλά κυρίως μέσω του τρόπου που δομήθηκε η διδασκαλία του, με δια δραστικές μεθόδους, πραγματικά παραδείγματα και ακουστικά μέσα.
Στην παρέα του “Business Communication” θα:
Κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της δυναμικής της επικοινωνίας
Γνωρίσουμε τι λειτουργεί ήδη σε εμάς ως δυναμική επικοινωνίας
Αναπτύξουμε τη συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργούμε επιρροή μέσω της επικοινωνίας
Αναπτύξουμε επικοινωνιακές δεξιότητες
Αντιμετωπίσουμε δύσκολα μηνύματα και θα βρούμε τρόπους αποφυγής κρίσεων

Και τέλος,
Θα έχουμε βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας
ως ομιλητές – ακροατές.

Διδάσκουσα: Πηνελόπη Ταρασίδου

9. ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

Φέτος θα ταξιδέψουμε παρέα και θα γνωρίσουμε τον όμορφο κόσμο της αγγλικής γλώσσας. «Μιλιέται» από περίπου 360 εκατομμύρια ανθρώπους και κατέχει κυρίαρχη θέση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Ξεκινώντας από το αγγλικό αλφάβητο θα κινηθούμε στα μονοπάτια της γνώσης με σκοπό:
Να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες
Να αυξήσουμε την κριτική μας ικανότητα
Να δημιουργήσουμε νέους τρόπους σκέψης
Να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή και αυτοπεποίθησή μας!
Τελικά θα έχουμε καταφέρει να επιτρέψουμε στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας να επιδράσει θετικά στη ζωή μας, όχι μόνον ως γνώση αλλά ως στάση ζωής.

Διδάσκουσα: Πηνελόπη Ταρασίδου

11. ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΑΡΧΑΡΊΩΝ

Γερμανικά για αρχάριους, για όλες τις ηλικίες! Θέλατε πάντα να μάθετε αυτή τη περίπλοκη, μα συνάμα άκρως ενδιαφέρουσα γλώσσα; Θέλετε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας; Ή μήπως να μάθετε τα βασικά για τη δουλειά σας;

Στο μάθημα θα γίνεται παρουσίαση και επεξήγηση της γερμανικής γραμματικής, του λεξιλογίου αλλά και του συντακτικού μέσω διαδραστικού υλικού, όπου ο μαθητής θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά.

Διδάσκουσα: Ελπίδα Δαλιέτου

12. ΙΤΑΛΙΚΑ ΑΡΧΑΡΊΩΝ

Τα μαθήματα Ιταλικών επιπέδου Αρχαρίων περιλαμβάνουν τα:
1- Βιβλίο Θεωρίας με κείμενα
2- Βιβλίο Ασκήσεων και
3- Βιβλίο Γραμματικής.
Λόγω κόστους των τριών βιβλίων διατίθενται στα καταστήματα Φωτοτυπιών Ένθετα.
Με την έναρξη των μαθημάτων θα αποφασίσουμε τον τίτλο του βιβλίου.

Διδάσκουσα: Ελένη Κρητικού

13. ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το μάθημα της αστρονομίας γίνεται από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και έχει σκοπό να καταστήσει τους «εραστές» του έναστρου ουρανού και γνώστες του ταυτόχρονα.

Αντικείμενο του μαθήματος: Η γνωριμία με τις βασικές αρχές της επιστήμης της Αστρονομίας, η αναγνώριση αστερισμών και ουρανίων αντικειμένων, η μελέτη ουρανίων σωμάτων εντός και εκτός του Ηλιακού Συστήματος και η κατανόηση των βασικών φυσικών νόμων που ορίζουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των ουρανίων αντικειμένων. Στόχος η απόκτηση τόσο θεωρητικών γνώσεων όσο και παρατηρησιακών δεξιοτήτων.

Τρόπος διεξαγωγής του μαθήματος: α) Μαθήματα θεωρητικού περιεχομένου με τη μορφή διαλέξεων, β) Πρακτική εξάσκηση και κατασκευή απλών αστρονομικών οργάνων, γ) Παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Προϋποθέσεις: Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, ούτε προηγούμενη εξοικείωση με το αντικείμενο. Είναι όμως επιθυμητή η διάθεση για μελέτη και κατανόηση κάποιων βασικών εννοιών και νόμων της Φυσικής που βρίσκουν εφαρμογή στα ουράνια φαινόμενα.

Βαθμός δυσκολίας: Επίπεδο θεωρητικού μαθήματος Α΄ ή Β΄ Λυκείου. Γενικά προσπαθούμε να αποφεύγουμε τη χρήση τύπων και εξισώσεων ώστε να μην αποθαρρύνουμε όσους δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με τα μαθηματικά

Σε ποιους απευθύνεται: Σε οποιονδήποτε έχει περιέργεια και διάθεση να γνωρίσει λίγο καλύτερα τον ουρανό, τα ουράνια αντικείμενα και φαινόμενα και τους φυσικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτά.

Οι διδάσκοντες:

Θανάσης Παπαδημητρίου, Σωκράτης Λινάρδος

14. LATIN

Φέτος θα διδάξω salsa και είναι στους latin χορούς.

Διδάσκων: Σπύρος Κατσαρός

15. ΝΙΏΘΩ ΆΡΑ ΥΠΆΡΧΩ…!

Βιωματικό εργαστήρι για τα συναισθήματα και τη διαχείριση τους.

Συντονίζει η Καλλιόπη Άνθη, σύμβουλος ψυχικής υγείας
Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες.

Κάθε Τρίτη 7 με 9 μμ θα μαθαίνουμε και θα συνειδητοποιούμε καινούρια πράγματα, θα συζητάμε, θα αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματά μας και τις σιωπές μας, θα αγκαλιάζουμε τους αυθεντικούς μας εαυτούς και κυρίως θα παίζουμε παρεούλα.

Για να υπάρχει σταθερό και ασφαλές κλίμα, η ομάδα θα είναι σχετικά μικρή, με όριο τα 16 άτομα. Ο καθένας θα έχει δικαίωμα να λείψει για δύο φορές. Με την τρίτη απουσία πρακτικά δηλώνει την αδυναμία του να συμμετέχει στην ομάδα και έτσι θα πάρει τη θέση του άλλος ενδιαφερόμενος από την λίστα αναμονής.

Η Καλλιόπη Άνθη σπούδασε Ειδική αγωγή στην Πράγα Τσεχίας και για πολλά χρόνια εργάστηκε με παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες.

16. Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Είναι ένα πρόγραμμα δυο τριμήνων, το χειμερινό και το εαρινό, που και τα δυο απαιτούν περίπου δέκα με δώδεκα εβδομάδες από δυο δίωρα εβδομαδιαίως.

Κατά το πρώτο τρίμηνο η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει: Ιστορία της φωτογραφίας, τεχνική, τεχνολογική και καλλιτεχνική εξέλιξη, περιγραφή των φυσικών νόμων που διέπουν, οπτική επικοινωνία, φωτοευαισθητομετρία και οπτική.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει: κριτική-μελέτη καταξιωμένων φωτογράφων, Χρήση εξοπλισμού, χρήση φωτισμού τεχνητού και φυσικού, πρακτική εξάσκηση και photoshop.

Το πρόγραμμα μου απαιτεί, εκτός των διδακτικών ωρών, τουλάχιστον τρεις κινηματογραφικές προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Εύχομαι σε όλους μας καλή χρονιά.

Διδάσκων: Βασίλης Μήττας

17. ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής από φοιτήτρια με εμπειρία στην ισπανική γλώσσα και τη διδασκαλία της. Θα υπάρξει τμήμα αρχαρίων και τμήμα προχωρημένων, για όσα άτομα είχαν παρακολουθήσει προηγούμενες χρονιές ή ξέρουν ήδη τα βασικά. Εάν έχετε απορίες για το επίπεδό σας, θα τοποθετηθείτε στο κατάλληλο τμήμα κατόπιν συνεννοήσεως με την διδάσκουσα.

Διδάσκουσα: Δανάη Δετοράκη

18. ΓΑΛΛΙΚΑ

Μαθήματα γαλλικής γλώσσας από φοιτήτρια του ΤΞΓΜΔ με κατεύθυνση τα γαλλικά. Θα υπάρξει τμήμα αρχαρίων και τμήμα προχωρημένων, για όσα άτομα είχαν παρακολουθήσει προηγούμενες χρονιές ή ξέρουν ήδη τα βασικά. Εάν έχετε απορίες για το επίπεδό σας, θα τοποθετηθείτε στο κατάλληλο τμήμα κατόπιν συνεννοήσεως με την καθηγήτρια.

Διδάσκουσα: Δανάη Δετοράκη

19. ΟΡΙΕΝΤΑΛ

Μαθήματα χορού οριεντάλ, παραδοσιακού αλλά και πιο μοντέρνου στυλ. Στόχος είναι η απόκτηση ελέγχου στα διάφορα σημεία του σώματος, η έυρεση του ρυθμού, μα πάνω απ’ όλα η διασκέδαση και η γνωριμία με ένα διαφορετικό είδος χορού και μουσικής. Όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου, εμπειρίας και ηλικίας είναι ευπρόσδεκτα.

Διδάσκουσα: Δανάη Δετοράκη

20. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα
σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο
οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και
την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών, οι μαθητές
έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν
τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη
διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Διδάσκων: Άγγελος Παρλαπανίδης

21. ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μια σύντομη εισαγωγή στη Νεωτερικότητα (2ος Κύκλος)

Ο κύκλος συναντήσεων υπό τον τίτλο «A Short Introduction to Modernity», για σπουδαστές με καλή γνώση αγγλικών (B2-C2), ξεκίνησε πέρυσι, με στόχο να συνδυάσει την εκμάθηση και κατάκτηση της αγγλικής γλώσσας με τη μελέτη & τον προβληματισμό πάνω στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, επιστημονικές και ευρύτερες πολιτισμικές εξελίξεις που σηματοδοτούν το πέρασμα των κοινωνιών της Ευρώπης στην ιστορική φάση των νεότερων χρόνων.

Η περσινή μας θεματολογία συμπεριέλαβε τα εξής:

1_Αναγεννησιακός Ουμανισμός (Renaissance Humanism)
2_Η ανακάλυψη της Αμερικής (Columbus, the Indians, and Human Progress)
3_Η Επιστημονική Επανάσταση (Scientific Revolution)
4_Η προτεσταντική Μεταρρύθμιση (The Protestant Reformation)
5_Αποικιοκρατία κατά τον 16ο αιώνα (16th Cent. Colonialism)
6_Παγκόσμιο εμπόριο και δουλεμπόριο (Global Trade – Slave Trade)
7_Θεωρίες Κοινωνικού Συμβολαίου (Social Contract Theories)

Θα συνεχίσουμε εφέτος ξεκινώντας από το εξαιρετικής σημασίας κίνημα του Διαφωτισμού, επακόλουθο της Επιστημονικής Επανάστασης του 17ου αιώνα, και θα προχωρήσουμε στις δύο μεγάλες δημοκρατικές επαναστάσεις, στην εμφάνιση και επέκταση της βιομηχανοποίησης και του καπιταλισμού, τις μεγάλες πολιτικές ιδεολογίες, τα κοινωνικά κινήματα, τα καλλιτεχνικά ρεύματα & τις επιστημονικές εξελίξεις του 19ου αιώνα. Εάν μας δοθεί η δυνατότητα, θα προχωρήσουμε από τα τέλη του 19ου στον 20ό αι. (Διαμάχη για την Αφρική & Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δικαιώματα Μαύρων & Γυναικών, Ρωσική Επανάσταση, σχολή της Φρανκφούρτης κ.ά.).

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση του μαθήματος, στα ελληνικά & τα αγγλικά, εδώ:

Διδάσκων: Αργύρης Γεωργουλής

22. ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Α2 – Β1

Το μάθημα Αγγλικά Α2_Β1 απευθύνεται σε όσους έχουν στοιχειώδη γνώση της Αγγλικής γλώσσας η έχουν παρακολουθήσει ένα η δυο χρόνια μαθήματος.
Tο μάθημα περιλαμβάνει και everyday English ( speaking).

Διδάσκουσα: Γεωργία Παπαδοπούλου

24. ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Ένα Χορoθεατρικό εργαστήρι διάρκειας 8 μαθημάτων για όσους θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον χορό κ το θέατρο.
Μέσα από ασκήσεις κινησιολογίας, ενδυνάμωσης κ θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς θα εξερευνήσουμε την καλλιτεχνική μας ταυτότητα με όπλο το σώμα κ τον θεατρικό λόγο.Απαραίτητος εξοπλισμός : στρωματάκι γυμναστικής και καλή διάθεση!

Διδάσκουσα: Αραβαντινού Μαρία

26. ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΖΩΗ
– Περιβαλλοντική ρύπανση και ορμόνες
– Πολυκυστικές ωοθήκες
– Εμμηνόπαυση
– ΣΔ & παχυσαρκία
– Εμβρυολογία του γεννητικού συστήματος του ανθρώπου
– Παθήσεις θυρεοειδούς
– Ορμονικές διαταραχές της εφηβείας
– Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
– Υπόφυση και ορμόνες
Διδάσκουσα: Ελένη Κούστα

27. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ
Για να μην αποτελεί η γλώσσα εμπόδιο στην επικοινωνία και σε κάθε είδος αποκλεισμό, καλούμε όλους εσάς,τους φίλους και γνωστούς σας που ενδιαφέρονται να μάθουν Νέα Ελληνικά. Για να γίνουμε όλοι μια παρέα!

Διδάσκουσα: Μαρία Μπασαγιάννη