Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 24-25-26 Μαΐου 2012 στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας. Προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στις συζητήσεις, τις δράσεις, τις προβολές και τα καλλιτεχνικά μαθήματα του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. Η πρόσκληση έχει για μας ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, μιας και θεωρούμε πως οι καιροί επιβάλουν την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, μακριά από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Όσο δύσκολα και αν είναι τα κοινωνικά δεδομένα της ζωής, δεν πρέπει να αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι, έχουμε πολλές κοινωνικές ομάδες και πολλούς συμπολίτες, που μπορούν να μας εμπνεύσουν με την πράξη της ζωής τους και τις ιδέες τους.
Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν:
To Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (Θεσ/νίκη), O Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Nosotros”, H Ομάδα μαθημάτων “Εκτός Τάξης”, H Κουζίνα Αλληλεγγύης “Κοινωνικό Πιάτο”, Το Κοινωνικό Ιατρείο Κέρκυρας, ομάδα του Νοσοκομείου Ημέρας (Ψυχιατρικό Νοσοκ. Κέρκυρας), Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Κέρκυρας, η ΔΗΜΟΠ – Ν.Μώρος, Η Λέσχη Οικολογίας Κέρκυρας, Ο σύλλογος “Αρωγή”, η κατάληψη “Ελαία”, το δίκτυο ανταλλαγών “Μπουτσούνι”.
Πρόγραμμα ομιλιών – συζητήσεων:
• Πέμπτη 24/5 (17:30): «Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας και Αειφόρος Ανάπτυξη Οικοσυστημάτων». Ομιλητές: Πάνος Μουρούζης, Σταμάτης Γκίνης.
• Πέμπτη 24/5 (18:00): «Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ομιλητές: Αντώνης Γεωργόπουλος, Λευτέρης Μαρκάτης.
• Παρασκευή 25/5 (18:00): «Εξελίξεις στο Εργατικό Δίκαιο την τελευταία 2ετία και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη». Ομιλητές: Άγγελος Πίγκας (εργατολόγος), Γιώργος Παπαλεξίου (οικονομολόγος, μέλος της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου).
• Σάββατο 26/5 (12:00): «Αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Εγχειρήματα. Η σημασία και ο ρόλος τους». Ομιλητές: Αντιπροσωπείες από τις φιλοξενούμενες ομάδες.
• Σάββατο 26/5 (18:00): «Η κρίση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ομιλητές: Τάκης Πολίτης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γιώργος Κεντρωτής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
1. Χορούς και ποικίλες μουσικές από 13 συγκροτήματα.
2. Προβολές κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου και ζωγραφικής.
3. Τριήμερα μαθήματα παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής, λαϊκής τέχνης, ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και κεραμικής, κατασκευής φιγούρας καραγκιόζη, cheap art και τεχνικών κηπευτικής.
4. Δρώμενα και παρουσιάσεις από τις ομάδες του Εργαστηρίου, στα γνωσιακά αντικείμενα της αστρονομίας, της ιστορίας, της φωτογραφίας, του σκακιού, των τεχνικών διαλογισμού και της νοηματικής γλώσσας.
5. Χαριστικό παζάρι, λαϊκή αγορά με προϊόντα από τα συλλογικά χωράφια του Εργαστηρίου και προϊόντα μικροπαραγωγών της Κέρκυρας που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ).