Τελευταίες Ανακοινώσεις

Κάλεσμα Αλληλεγγύης για ιατρικά έξοδα

Πριν από δύο εβδομάδες συνέβη στην Κέρκυρα, έξω από την Κατάληψη Αντινομία και προαύλιο χώρο του τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου επίθεση από φασιστοειδή σε μελή της κατάληψης, οι οποίοι είναι και φοιτητές του Ιονίου, ένας εξ αυτών χτυπήθηκε άσχημα με σπάσιμο της κάτω γνάθου.

Ως Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι με μηδενικές ανοχές σε φασιστικό, ρατσιστικό λόγο και σε κάθε ρητορική μίσους, πόσο μάλλον σε πρακτικές, καταδικάζουμε την φασιστική αυτή επίθεση και στεκόμαστε αλληλέγγυα στους φοιτητές, στην Κατάληψη Αντινομία και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση χρημάτων για τα ιατρικά έξοδα του συντρόφου.

Σας γνωστοποιούμε επίσης και ψήφισμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Κέρκυρας και ψηφίστηκε, καταδικάζοντας το περιστατικό. Η γνωστοποίηση γίνεται για να καταλάβει ο καθένας που νομίζει πως δεν τον αφορά το πολιτικό αυτό θέμα, πως είτε μέσω των συνελεύσεων μας είτε και με την βοήθεια των θεσμικών οργάνων, οι φασίστες, οι ιδέες τους και οι πρακτικές τους δεν έχουν χώρο στο νησί μας.

Το ιστορικό :

•Στις 5/12 πραγματοποιείται αυθόρμητη συγκέντρωση-πορεία για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του δεκαεξάχρονου Κώστα Φραγκούλη ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μπάτσο. Τηνεπόμενη μέρα, πέφτει στην αντίληψή μας βίντεο ανεβασμένο από τον φασιστικό λογαριασμό “autonomouss_kerkyra” στο instagram ο οποίος κατέβηκε μετά από μερικές ώρες. Στο βίντεο καταγράφεται το σώμα της πορείας καθώς διασχίζει την πλατεία Σαν Ρόκο και άτομο ακούγεται χαρακτηριστικά να λέει “θα μας θυμηθείτε αύριο μουνόπανα, θα τα πούμε αύριο”.

• Στις 6/12 πραγματοποιείται μαζική πορεία 180-200 ατόμων για τα 14 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η πορεία κατέληξε στο παλαιό ψυχιατρείο όπου και κρεμάστηκαν τα δύο πανό της. Το ίδιο βράδυ παρατηρήθηκε από άτομο που περνούσε πως τα πανό είχαν κατέβει, είχαν σκιστεί αφίσες της κατάληψης και στην πόρτα της κατάληψης Αντινομία βρίσκονταν χαραγμένη σβάστικα, όπως και στο στέκι της Αυτοοργανωμένης αθλητικής ομάδας Τραβέρσο στην εβραϊκή.

•Στις 8/12 στα πλαίσια του στησίματος του εβδομαδιαίου μπαρ της κατάληψης Αντινομία, εισέρχονται στον χώρο τρία άτομα. Αναγνωρίστηκαν δύο άτομα που είναι γνωστοί για φασιστικό λόγο και δράση και αμέσως τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν. Προς υπεράσπιση του χώρου και του κόσμου που έρχονταν για το μπαρ, κάποια άτομα βγήκαν για να βεβαιωθούν πως έχουναποχωρήσει. Τελικά οι σύντροφοι συναντήθηκαν με τα εν λόγω άτομα και δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκαν άλλα έξι άτομα της ομάδας τους που βρίσκονταν περιμετρικά του χώρου. Η παρουσία των τριών στην αρχή αλλά και των επιπλέον έξι δεν φαίνεται να ήταν τυχαία αλλά στοχευμένη και θυμίζει πρακτικές ενέδρας. Κατά την διάρκεια της επίθεσης, σύντροφος δέχεται χτύπημα με κράνος και καταλήγει στο νοσοκομείο με κάταγμα στην κάτω γνάθο το οποίο χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ συντρόφισσα στην προσπάθειά της να τον προστατέψει τον κάλυψε με το σώμα της, συνέχισαν να δέχονται απανωτά χτυπήματα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αλλά και στη συνέχεια στο χώρο της κατάληψης εκτόξευαν απειλές όπως “θα σας σφάξουμε”, “θα σας σκοτώσουμε”, “θα σας μαχαιρώσουμε”. Επίσης μετά από εντολή ατόμου της ομάδας εκλάπη το κινητό του συντρόφου. Αφού έληξε η επίθεση πληροφορηθήκαμε πως τρία άτομα από αυτούς προσήχθησαν. Κάποια από αυτά τα άτομα γνωρίζουμε πως ανήκουν στη φοιτητική κοινότητα και εκπαιδεύονται σε συγκεκριμένη σχολή πολεμικών τεχνών. Θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε το φαινόμενο καλλιέργειας φασιστικών ιδεολογιών και πρακτικών μέσα σε σχολές πολεμικών τεχνών και γυμναστήρια, αλλά και τη σχέση αυτών με προστασία, νύχτα και μπάτσους.

Θεωρούμε πως τα πρόσφατα περιστατικά δεν αφορούν μόνο την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας. Είναι μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας ανασύνταξης των φασιστών στον ελλαδικό χώρο που ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να διεκδικήσουν έδαφος για να σπείρουν το δηλητήριο των ιδεολογιών τους.Παράλληλα ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος αφού από τις απειλές περνούν στις επιθέσεις ενάντια στις καταλήψεις και του κόσμου που τις πλαισιώνει. Να μη ξεχνάμε πως πρόσφατα είχαμεφασιστική επίθεση σε μαθητή στο σχολείο του, και επίσης 4 χρόνια πριν την ρατσιστική δολοφονία του Αλβανού εργάτη γης Πετρίτ Ζίφλε από τον Χρυσαυγίτη Δ. Κουρή.

Εμείς δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε τέτοια μορφώματα με όλα τα μέσα, κρατώντας ζωντανή την αντιφασιστική δράση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτατα συντρόφια μας και τους χώρους μας ούτε από τις παρακρατικές φασιστικές επιθέσεις αλλά ούτε και από τις επιθέσεις του κράτους (εκκενώσεις, διώξεις κλπ.). Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στους αγώνες μας ούτε και στις αξίες μας και αυτό πέρα από καθήκον μας αποτελεί μονόδρομο.

Γι’αυτόν τον λόγο:•προτάσσουμε την συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες και δράσεις.

•καλούμε σε ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης και στήριξης του συντρόφου μας αλλά και την έμπρακτη στήριξη του αντιφασιστικού αγώνα.

•απ’ όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, από τα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους εργασίας μας, μέλημά μας να είναι η κατάδειξη και η κοινωνική απομόνωση των εθνικιστών/φασιστών.

Να μην εθελοτυφλούμε, να μην συγκαλύπτουμε!

Η σιωπή είναι συνενοχή, καθώς η ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιλήψεις επιτρέπει σε αυτές να κανονικοποιηθούν και να εδραιωθούν.

Τίποτα δεν μπορεί να σβήσει την φλόγα που καίει στις καρδιές μας.Καμιά απειλή δεν μπορεί να συντρίψει τα όνειρα μας.

Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τις συντροφικές μας σχέσεις.

Το link για την οικονομική ενίσχυση https://www.firefund.net/solidarityantifa

To ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου

   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ                                                                

ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ       

31η /14.12.2022 Συνεδρίαση –  Τακτική (μεικτή)

του Δημοτικού Συμβουλίου του

Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Απόσπασμα Πρακτικού

 

Θέμα : «Έκδοση κειμένου ψηφίσματος για την επίθεση στην Κατάληψη Αντινομία».

Στην Κέρκυρα, στις 14 Δεκεμβρίου 2022 ημέρα Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων πραγματοποίησε την 31η Συνεδρίασή του, η οποία ήταν τακτική – μεικτή, κατόπιν της υπ’ αριθμόν οικ. 47881/9.12.2022 πρόσκλησης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημητρίου Γ. Μεταλληνού που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και γνωστοποιήθηκε στον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λαμβάνοντας υπόψη:

  1. την υπ’ αριθμόν 93/60173/23.8.2019 (ΑΔΑ: ΩΓ88465ΧΘ7-ΘΙΡ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών – Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης «Ενημέρωση για την εγκατάσταση των νέων αρχών στους Δήμους»,
  2. τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κέρκυρας (ΑΔΑ: 6ΣΩΟΩΕΑ-8Θ3),
  3. το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 (τ. Α’/87) (όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018),
  4. την υπ’ αριθμόν 375/39167/2.6.2022 (ΑΔΑ: Ψ42Π46ΜΤΛ6-4ΙΓ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου»,
  5. τις διατάξεις του ν. 4954/2022 (ΦΕΚ Α’ 136/09.07.2022) «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμματικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών», άρθρο 78 «Λήψη Αποφάσεων συλλογικών οργάνων Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και διοικητικών συμβουλίων εποπτευομένων νομικών τους προσώπων κατά το διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19»,
  6. την υπ’ αριθμόν 1-1/9.1.2022 (ΑΔΑ: 9ΔΖΥ46ΜΓ2Α-ΦΟ2) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περί εκλογής Μελών Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 5265/17.1.2022 (ΑΔΑ: ΨΣΥΕΟΡ1Φ-ΥΓ2) Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου – Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού Ν. Κέρκυρας,

Διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, αφού σε σύνολο σαράντα πέντε (45) Δημοτικών Συμβούλων, δήλωσαν παρόντες είκοσι τρεις (23) Δημοτικοί Σύμβουλοι, ως ακολούθως:

  1. Μεταλληνός Δημήτριος – Πρόεδρος
  2. Νικόλαος Βραδής – Αντιπρόεδρος
  3. Γεώργιος – Ηλίας Παντελιός (μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια με φυσική παρουσία)
  4. Ανδρέας Σκούπουρας (μέσω τηλεδιάσκεψης)
  5. Ιωάννης Σερεμέτης
  6. Σπυρίδων Μωραϊτης
  7. Νικόλαος Καλόγερος
  8. Θεοχάρης Γιώτης
  9. Βασίλειος Μελίδης
  10. Παναγιώτα Τζάννε
  11. Μαρία Ζερβού (μέσω τηλεδιάσκεψης)
  12. Ευάγγελος Ραράκος
  13. Δημήτριος Κατέχης
  14. Βασίλειος Αργυρός
  15. Αλέξανδρος Κατέχης
  16. Σπυρίδων Νεράντζης (Επικεφαλής)
  17. Παναγιώτης Βαρούχας
  18. Μυρσίνη Χαραλάμπους
  19. Ιωάννης Πιέρρης
  20. Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης
  21. Μαρία Δρυ (Επικεφαλής)
  22. Σπυρίδων Πουλής (Επικεφαλής)
  23. Βασίλειος Σπάτουλας (Ανεξάρτητος)

Προσήλθαν / συνδέθηκαν:

Κατά τη συζήτηση του Δημοτικού Ελέγχου οι κ.κ. Χρυσούλα Τόμπρου – Γκίνη, Χρύσανθος Σαρλής (Επικεφαλής) (μέσω τηλεδιάσκεψης), Χρυσόστομος Μπούκας, Γεώργιος Καρύδης (Επικεφαλής),  Αγγελική Ρίγγα (Ανεξάρτητη), Ανδρομάχη Δαγκλή (Ανεξάρτητη) (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Αποχώρησαν μετά την ψήφιση του 1ου θέματος της ημερησίας διατάξεως ο κ. Χρυσόστομος Μπούκας, η κα Αγγελική Ρίγγα μετά την ψήφιση του 8ου θέματος.

Απουσίαζαν / δεν συνδέθηκαν στη Συνεδρίαση οι κ.κ. Ιωάννης Τρεπεκλής (Επικεφαλής), Γεράσιμος – Σπυρίδων Ανυφαντής, Ιωάννης Τριανταφυλλούδης, Σπυρίδων Μπούρας, Θεοφανή Τσιμπούλη, Αλέξανδρος Δήμου, Αγάθη Μάζη, Κωνσταντίνος Αγάθος, Δημήτριος Θεόδοτος, Γεώργιος Καλούδης (Επικεφαλής), Σπυρίδων Βλάχος, Αγγελική – Χριστίνα Καρδακάρη, Μιλτιάδης – Τηλέμαχος Βασιλάκης, Ιωάννης Βαρότσης, Ιωάννης Μπορμπότης, Σπυρίδων Ρίγγας.

Η Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου προσκλήθηκε στη Συνεδρίαση και παρευρέθηκε.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε το Σώμα ότι η Παράταξη «Εκκίνηση Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα» ένα σχέδιο κειμένου ψηφίσματος «για την επίθεση στην Κατάληψη Αντινομία» και έδωσε το λόγο στο Δημοτικό Σύμβουλο της Παρατάξεως κ. Κωνσταντίνο Γρηγοριάδη, ο οποίος ανέγνωσε το κείμενο .

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τέθηκαν οι απόψεις της Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίες κατεγράφησαν στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της Συνεδριάσεως.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του

Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Αφού έλαβε υπόψη του:

  1. το σχέδιο κειμένου ψηφίσματος που κατέθεσε η Παράταξη «Εκκίνηση Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα»,
  2. την υπ’ αριθμόν 93/60173/23.8.2019 (ΑΔΑ: ΩΓ88465ΧΘ7-ΘΙΡ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών – Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης «Ενημέρωση για την εγκατάσταση των νέων αρχών στους Δήμους»,
  3. τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κέρκυρας (ΑΔΑ: 6ΣΩΟΩΕΑ-8Θ3),
  4. το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 (τ. Α’/87) (όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018),
  5. την υπ’ αριθμόν 375/39167/2.6.2022 (ΑΔΑ: Ψ42Π46ΜΤΛ6-4ΙΓ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου»,
  6. τις διατάξεις του ν. 4954/2022 (ΦΕΚ Α’ 136/09.07.2022) «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμματικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών», άρθρο 78 «Λήψη Αποφάσεων συλλογικών οργάνων Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και διοικητικών συμβουλίων εποπτευομένων νομικών τους προσώπων κατά το διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19»,
  7. την υπ’ αριθμόν 1-1/9.1.2022 (ΑΔΑ: 9ΔΖΥ46ΜΓ2Α-ΦΟ2) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περί εκλογής Μελών Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 5265/17.1.2022 (ΑΔΑ: ΨΣΥΕΟΡ1Φ-ΥΓ2) Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου – Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού Ν. Κέρκυρας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την έγκριση έκδοσης κειμένου ψηφίσματος, ως ακολούθως:

Στις 8.12.2022 πραγματοποιήθηκε επίθεση στην «Κατάληψη Αντινομία», η οποία εδρεύει στο χώρο του Παλαιού Ψυχιατρείου. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστημιακό χώρο και αφορούσε σε φοιτητές. Η επίθεση έγινε από εννέα (9) άτομα και κατέληξε στο αποτέλεσμα ένα μέλος της «Κατάληψης Αντινομία» να βρεθεί στο Νοσοκομείο με σπασμένη την κάτω γνάθο. Πριν την επίθεση είχαν ζωγραφιστεί φασιστικά σύμβολα όπως σβάστικες στην είσοδο του συγκεκριμένου χώρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καταδικάζει την επίθεση και εκφράζει τον αποτροπιασμό του σε κάθε είδους φασιστικές και νεοναζιστικές πράξεις.

Η παρούσα Απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό : 31 – 215 /14.12.2022

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημήτριος Γ. Μεταλληνός

πανό που αναρτήθηκε σε δράση πληροφόρησης του κόσμου

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά