Τελευταίες Ανακοινώσεις

Είναι θέμα ελευθερίας του λόγου – Υπόθεση Ασάνζ

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ JULIAN ASSANGE ( ακολουθήστε το λινκ).

https://www.amnesty.gr/action/petitions/23016/na-aposyroyn-oi-ipa-tis-katigories-enantion-toy-julian-assange?fbclid=IwAR3F7Mmqyo7XEdhqdEW8BHiMFPdJso5SX6jrTs5qwfnUi2KCM_gtzTqcMko

Ένα μικρό ιστορικό για την υπόθεση. Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ είναι Αυστραλός ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Είναι γνωστότερος για την ανάμειξή του στην λειτουργία της ιστοσελίδας Wikileaks, την οποία δημιούργησε το 2006.

Το 2006 ιδρύεται το WikiLeaks. Ο Ασάνζ, μέλος του 9μελούς συμβουλίου του Wikileaks, σύντομα γίνεται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο.

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.

Το WikiLeaks βρέθηκε στο προσκήνιο της διεθνούς προσοχής το 2010 όταν δημοσίευσε μια σειρά από ντοκουμέντα σε σχέση με τις ΗΠΑ ,  αναλυτικά κείμενα για τον στρατό από την Chelsea Manning τα οποία περιέχουν βίντεο από εναέριες επιθέσεις στο Ιράκ, λεπτομερείς καταλόγους/ημερολόγια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν  και στο Ιράκ και άλλες πολλές ευαίσθητες πληροφορίες του στρατού των ΗΠΑ και για αυτές τις «διαρροές» κατηγορείται άμεσα ο Ασάνζ αφού αν και ο ίδιος το αρνείται, θεωρείται από το κράτος των ΗΠΑ, ως ο αρχηγός των WikiLeaks.

Τον Αύγουστο το 2012 το κράτος του Ισημερινού παρείχε άσυλο στον Ασάνζ, λόγω των φόβων που αυξάνονταν για μια επικείμενή πολιτική δίωξη και πιθανή έκδοση του στις ΗΠΑ.  Τον Ιανουάριο του 2018 έλαβε την υπηκοότητα από τον Ισημερινό η οποία όμως άρθηκε τον Απρίλιο του 2019. Ο Ασανζ παρέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για περίπου επτά χρόνια.

Στις ήδη βαριές κατηγορίες έρχεται να προστεθεί και η διαρροή των emails της Χίλαρι Κλίντον κατά την διάρκεια της θητείας της ως υπουργός εξωτερικών από ιδιωτικό σέρβερ. Γεγονός που στην συνέχεια αποδείχτηκε από ομοσπονδιακή ερευνά ότι οφειλόταν σε ανάμειξη ξένης χωράς (Ρωσίας) στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ επιμόνως δήλωνε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη ή συνεργασία  με την Ρωσία για τις διαρροές και κατηγόρησε την Κλίντον και το επιτελείο της για νέο-Μακαρθική υστερία.

Στις 11 Απριλίου του 2019 το Εκουαδόρ (Ισημερινός) απέσυρε το άσυλο που είχε δώσει στον Ασανζ, η Βρετανική αστυνομία μπήκε στην πρεσβεία καθώς είχε κληθεί και ο Τζούλιαν Ασάνζ  συνελήφθη.

Την 2η Μαΐου 2019 έγινε η πρώτη ακρόαση στο Λονδίνο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του.

Μετά από ερώτηση του δικαστή αν θα συναινούσε στην έκδοσή του ο Ασάνζ απάντησε ότι «δεν επιθυμώ να παραδώσω τον εαυτό μου επειδή έκανα δημοσιογραφία, η οποία έχει κερδίσει βραβεία και έχει προστατεύσει πολύ κόσμο»

Στις 23 Μαΐου του 2019 οι ΗΠΑ του προσθέτουν και την κατηγορία για παραβίαση του νόμου τους Espionage Act of 1917.

Τον Ιούνιο ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών  Sajid Javid  δήλωσε ότι ήδη έχει υπογράψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά, μια ακροαματική διαδικασία στο  Westminster Magistrates’ Court  αποφάσισε ότι η πλήρης διαδικασία έκδοσης θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020.

Παραμένει φυλακισμένος στην Αγγλία με την υγειά του, σωματική και ψυχολογική σε άσχημη κατάσταση, Οι δικηγόροι του κάνουν λόγω για χρήση ψυχοφαρμάκων από τις αρχές και φοβούνται για την ζωή του.

Η δίωξη του Τζούλιαν  Ασάνζ  είναι μια δίωξη της ελευθερίας του λόγου. Είναι το πείσμα μιας υπερδύναμης που ντροπιάστηκε όταν βγήκαν στην φορά τα άπλυτα της.

Η υπόθεση Ασάνζ όσο μακρινή και αν μας φαίνεται μας αφορά όλους.

πηγή: wikipedia

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά