Μαθήματα

Δείτε το πρόγραμμα και τις επεξηγήσεις των μαθημάτων

 

 

1.  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του 20ου αι. ( παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και ελληνικής ).

Παρουσίαση και συζήτηση ερμηνειών για σημαντικά γεγονότα, φαινόμενα, ιδεολογικά ρεύματα.

Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με την ιστορία του 2Οου αι.

  2.   ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

 Το έχετε ξανακούσει; Έχετε σκεφτεί ποτέ από πόσους διαφορετικούς ήχους περιτριγυρίζεστε κάθε μέρα; Πόσους από αυτούς ακούτε πραγματικά και ποιοι είναι αυτοί που ξεγλιστρούν από τα αυτιά σας ή καλύτερα την προσοχή σας; Κάθε έμβιος οργανισμός παράγει ή χρησιμοποιεί ήχους για να μπορέσει να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του με σκοπό την επιβίωσή του. Άρα ο ήχος φέρει ζωή και η ζωή για να διατηρηθεί θέλει ισορροπία. Πόσες φορές έχετε αντιληφθεί ότι αυτή η ισορροπία χάνεται; Θυμηθείτε τις στιγμές που συνομιλείτε με έναν φίλο και ξαφνικά απογειώνεται ένα αεροπλάνο. Η επικοινωνία διακόπτεται. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ο ίδιος ήχος θα ήταν ανεπιθύμητος. Ο άνθρωπος δημιουργεί μουσική οργανώνοντας τους διάφορους ήχους του περιβάλλοντος του ή κατασκευάζοντας νέους. Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ακρόασης και επικοινωνίας ιδιαίτερα στις μέρες μας που είναι πιο σημαντικό από ποτέ.
Ηλικίες από 6 έως 12: Δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια με σκοπό την ανακάλυψη και σημασία του ήχου.
 
Ηλικίες από 13 έως 113: Δημιουργικές δραστηριότητες, ηχοπερίπατοι, προβολή ντοκυμαντέρ, κτλ.
 
Καθηγήτριες: Ξένια Σβαρνιά & Ελίνα Καλαμποκίνη (μουσικοί)
 3. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Το “Aνθρώπινο σώμα και Σύγχρονη ιατρική” ασχολείται με την παρουσίαση της βασικής ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος και της λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων και των οργάνων που τα απαρτίζουν. Επιπροσθέτως αναδεικνύει τις βασικότερες από τις νόσους του σώματος και πως η σύγχρονη ιατρική τις αντιμετωπίζει. Σκοπός του μαθήματος είναι η ενημέρωση γύρω από βασικά θέματα της ιατρικής που απασχολούν καθημερινά τους ανθρώπους, να ρίξει φως σε μύθους που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη γύρω από θέματα υγείας και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

4. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι εναλλακτικές δομές εκπαίδευσης αναπτύχθηκαν ως αντίποδας στην τυποποιημένη μονοδιάστατη εκπαίδευση. Ως επίκεντρο έχουν την ολιστική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί γίνεται από παθητικός δέκτης πληροφοριών, ενεργός διαχειριστής της ανάπτυξής του. Ο εκπαιδευτικός γίνεται συνοδός και πηγή έμπνευσης.
Οι εναλλακτικές δομές εκπαίδευσης αριθμούν ιστορία 100 χρόνων και οι μέθοδοι τους είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένες. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αποτελούν ακόμα κάτι νέο μα τα πρώτα παραδείγματα εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης έχουν εμφανιστεί.

5. SWING-Lindy Hop

To Lindy Hop είναι ένας χορός που εμφανίστηκε τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 στην Αμερική και είχε ως βάση του τη swing μουσική. Ανήκει στην κατηγορία τoυ social dance, χορεύεται δηλαδή με ζευγάρι αλλά και solo και είναι βασισμένος στον αυτοσχεδιασμό. Στα μαθήματα θα διδαχτούν βασικές κινήσεις του lindy hop, charleston, αλλά και κάποιες χορογραφίες. Οι διδάσκοντες: Αγγελική (anjelika1312acab@gmail.com) και Μιχάλης (mikeph9@gmail.com).

6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Σκοπός της συμμετοχής στο μάθημα «Συμβουλευτική Γονέων» είναι η βελτίωση της επικοινωνίας τόσο με τα παιδιά όσο και με τα άλλα μέλη της οικογένειας, η κατανόηση και η καλλιέργεια ενσυναίσθησης στο οικογενειακό κυρίως περιβάλλον. Στοχεύει στην προσφορά γνώσεων και ευκαιριών για προβληματισμό και ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με θέματα της οικογένειας και των σχέσεων γονέων παιδιών. Το μάθημα αποσκοπεί στη μη παροχή συμβουλών και έτοιμων λύσεων από την πλευρά του συντονιστή αλλά στο να δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν οι απαντήσεις στα θέματα θα μας απασχολήσουν και οι τρόποι που ταιριάζουν καλύτερα στη προσωπικότητα και το οικογενειακό περιβάλλον των συμμετεχόντων.
Θεατρικό παιχνίδι
_ Αυτή η καρέκλα, είναι σιδηρόδρομος.
_ Όχι, πλοίο !
_ Σιδηρόδρομος !
_ Πλοίο!
_ Μα δείτε τελωσπάντων ότι είναι μια σκέτη καρέκλα , κι ελάτε να παίξουμε κρυφτό.
Σε έναν αυτοσχεδιασμό, το παιδί συμμετέχει με το σώμα και το λόγο και τη συστολή και την ευαισθησία του, με τις αναμνήσεις και τα όνειρά του. Παίζει μόνο του ή με του άλλους , ρωτά ή απαντάει , μένει προσκολλημένο στην πραγματικότητα ή δραπετεύει από αυτήν. Κάθε φορά δεσμεύεται ολόκληρη η προσωπικότητά του, ακόμα κι όταν αρνείται να παίξει. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του θεατρικού παιχνιδιού, ότι δηλαδή επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί συνολικά.
Κάθε Τρίτη στις 5μ.μ., κάθε μέλος της ομάδας μας δοκιμάζει να εκφραστεί δημιουργικά μέσω μουσικοκινητικών παιχνιδιών και θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
Την ομάδα εμψυχώνει η Δήμητρα Γκέκα, θεατρολόγος και εμψυχώτρια θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού.
Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 60 ‘ και προτείνεται στα παιδιά να φορούν άνετα ρούχα.