Τελευταίες Ανακοινώσεις

Τα τελεσίγραφα και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα περάσουν.

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να αποδείξει την πολιτική της, καθώς και τον πόλεμο που έχει κηρύξει, όχι μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στο σύνολο των πολιτών της χώρας. Η καταστολή με μια εμμονή σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων , οι συνεχόμενες εκκενώνεις καταλήψεων και δομών που φιλοξενούσαν κυρίως πρόσφυγες/μετανάστες, η μεταφορά τους σε στρατόπεδα που ονομάζουν «δομές φιλοξενίας», η κατάργηση του φοιτητικού ασύλου και οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς απ’ ότι φαίνεται είναι μόνο μια αρχή. Το παζλ της καταστολής συμπληρώνει το τελεσίγραφο του υπουργού του ΠΡΟΠΟ με την 15μερη προθεσμία να αδειάσουν τις καταλήψεις όσοι βρίσκουν στέγη σε αυτές. Με μια ηχηρή απάντηση από τον κόσμο του αγώνα, ότι οι καταλήψεις θα μείνουν και δεν θα δοθούν αμαχητί.
Στη λίστα προστίθεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταψήφιση της θρησκευτικής ουδετερότητας, της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, της εγγύησης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους – να θεωρείται δηλαδή η υγεία κοινωνικό δικαίωμα για όλους και όχι απλά κρατική μέριμνα, του δικαιώματος ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας και της αναγωγής της κοινωνικής ασφάλισης σε δικαίωμα.
Αναλυτικά:
• Δεν ψηφίστηκε το ‘Αρθρο 3 παρ. 1 για τη “θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους” (ΝΑΙ 83, ΟΧΙ 190, ΠΑΡΩΝ 24)
• Δεν ψηφίστηκε το ‘Αρθρο 5 παρ. 2 “Απαγόρευση διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (ΝΑΙ 120, ΟΧΙ 170, ΠΑΡΩΝ 7)
• Δεν ψηφίστηκε το ‘Αρθρο 21 παρ. 1 “Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους” – να θεωρείται δηλαδή η υγεία κοινωνικό δικαίωμα για όλους και όχι απλά κρατική μέριμνα (ΝΑΙ 106, ΟΧΙ 182, ΠΑΡΩΝ 9) και το ‘Αρθρο 21 παρ. 3 “Δικαίωμα στην υγεία (ΝΑΙ 115, ΟΧΙ 182, ΠΑΡΩΝ 0)
• Δεν ψηφίστηκε το ‘Αρθρο 22 παρ. 1 “Δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας (ΝΑΙ 129, ΟΧΙ 168, ΠΑΡΩΝ)
• Δεν ψηφίστηκε ‘το Αρθρο 22 παρ. 5 “Αναγωγή της κοινωνικής ασφάλισης σε δικαίωμα (ΝΑΙ 109, ΟΧΙ 170, ΠΑΡΩΝ 18)
Οι καταψηφίσεις αυτές αποτελούν άμεση επίθεση στα δικαιώματά μας. Φαίνεται πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να επαναφέρει μια συντηρητικότητα στην νομοθεσία και ως αποτέλεσμα στην κοινωνία, παραβλέποντας όμως τα δικαιώματα, τις ανάγκες στην υγεία και την ασφάλεια και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της. Ιδιαίτερα, η καταψήφιση της τροποποίησης του άρθρου 5 παρ. 2 η οποία με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει και συναινεί στις επικείμενες διακρίσεις, κακοποιήσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές κατά των ΛΟΑΔΚΙ+ ταυτοτήτων και ατόμων με αναπηρία.
Μάλιστα, μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η καταψήφιση του άρθρου είναι ανησυχητική και έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων διεθνών οργάνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως η τροποποίηση του Συντάγματος είναι “ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας”, αποτελεί μια οξύμωρη τουλάχιστον δήλωση και παραπέμπει σε αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών και φασίζουσες τακτικές που δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο.
Η τακτική αυτή δεν μας είναι άγνωστη και έχουμε δημιουργήσει δομές για να προστατέψουμε τους έχοντας ανάγκη, τους καταπιεσμένους, τους εξεγερμένους της γης.
Με όπλο μας πάντα την αλληλεγγύη θα πολεμήσουμε για την ΜΗ περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στο βωμό της «ανάπτυξης» και «προόδου» που υπόσχονται.
Καλούμε σε πορεία την Παρασκευή 18:00 ως διαμαρτυρία στις απάνθρωπες δράσεις της κυβέρνησης και εις μνήμην της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργάκη.

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά