Τελευταίες Ανακοινώσεις

Συμπεράσματα και προτάσεις από τη συνάντηση μελών του Εργαστηρίου.

Πριν λίγες μέρες, 15 μέλη του Εργαστηρίου που έμειναν το καλοκαίρι στην Κέρκυρα, βρέθηκαν για μια όμορφη συζήτηση στον Κοντογιαλό. Για τα σημαντικά θέματα με άμεσες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, δεν ήταν δυνατό να παρθεί κάποια απόφαση μιας και η ανοιχτή συνέλευση – το μοναδικό όργανο αποφάσεων – θα γίνει το Σεπτέμβρη. Για τα απλούστερα όμως θέματα που τρέχουν το καλοκαίρι, έπρεπε να πάρουμε κάποιες γρήγορες αποφάσεις. Αντιμετωπίσαμε λοιπόν δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν, η εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων τη «νεκρή» περίοδο του καλοκαιριού. Ποιος αποφασίζει όταν το Εργαστήρι υπολειτουργεί και τι κάνουμε στην περίπτωση όπου απαιτείται κάποια άμεση απόφαση κυρίως σε οργανωτικά ζητήματα, όπως αιτήσεις για του χρόνου, συνεννοήσεις για τη θεατρική πρεμιέρα, κλείσιμο κάποιων δουλειών για τα σχολεία κλπ. Το δεύτερο ήταν, η απουσία καταστατικής αναφοράς σε θέματα που για πρώτη φορά προκύπτουν, όπως η στάση μας απέναντι στους χορηγούς και η πολιτική συνεργασιών με φορείς που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή μαζί μας. Και στις δύο περιπτώσεις, μέχρι να γίνει η πρώτη ανοιχτή συνέλευση όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα των παρακάτω θέματα, θέσαμε κάποιες αποφάσεις υπό την ευθύνη των μελών που εισήγαγαν το θέμα. Αυτό σημαίνει πως στην πρώτη συνέλευση, μπορεί οποιοσδήποτε θελήσει, αν διαπιστώσει απόκλιση από τις αρχές του Εργαστηρίου να ζητήσει εξηγήσεις, από τα μέλη που ανέλαβαν την ευθύνη κάποιων αποφάσεων στο μεσοδιάστημα του καλοκαιριού.

Έτσι, καταθέτουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

1. Να αποδεχτούμε την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωροεπισκόπων, για παρουσίαση και συμμετοχή του Εργαστηρίου την Πέμπτη 11/8 στο χωριό. Θα παρουσιάσουμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου και τους σκοπούς του ΔΑΕΠ και θα αναπτύξουμε δρώμενα από τις ομάδες της Αστρονομίας, του Σκακιού, των Latin χορών και του Ρεμπέτικου. Την ευθύνη ανέλαβε ο Λάμπρος Ντούσικος.

2. Να αποδεχτούμε την πρόταση της γνωστής καλλιτεχνικής ομάδας ART/IF/ACT, για τη διοργάνωση υπό την αποκλειστική μας ευθύνη, πενθήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την καλλιτεχνική φωτογραφία, στην πόλη της Κέρκυρας. Πληροφορίες σχετικές στο www.art-if-act.com . Για αυτό το σκοπό, θα συνταχθεί αίτηση από πλευράς μας προς την αρχαιολογική υπηρεσία Κέρκυρας, για παραχώρηση ενός συγκεκριμένου εκθεσιακού χώρου στο Παλαιό Φρούριο. Την ευθύνη ανέλαβε ο Γιάννης Δημητράς.

3. Να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες με τους τοπικούς φορείς του Πέλεκα, για την εκεί πραγματοποίηση του μονοήμερου φεστιβάλ του Εργαστηρίου, την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Αυτή η πρόταση, έχουμε δεσμευτεί – έπειτα από απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης το Δεκέμβρη του 2010 – να υλοποιηθεί και να σημάνει το ξεκίνημα της περιοδείας μας στην επαρχία του νησιού. Στο καταστατικό και τις διακηρύξεις μας, αναφέρεται στις δράσεις, ως το «διαρκές φεστιβάλ» έξω από την πόλη. Υπεύθυνη της συνεννόησης, ορίστηκε προσωρινά η Φένια Κοντού.

4. Να απευθυνθούμε σε κάποιους φίλους του Εργαστηρίου που ασκούν το επάγγελμα της δικηγορίας, για μόνιμη δωρεάν νομική βοήθεια και υποστήριξη, σε περίπτωση που χρειαστεί. Υπεύθυνος της διαδικασίας, ορίστηκε προσωρινά ο Παναγιώτης Παναγιώτου.

5. Να κάνουμε αίτηση προς τις Αρχές της Κέρκυρας, για παραχώρηση μόνιμου χώρου στέγασης των βασικών ή συμπληρωματικών εργασιών του Εργαστηρίου, στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα, η αίτηση θα αναφέρει ενδεικτικά, τη χρήση ενός χώρου στο παλιό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Και αυτή η πρόταση έχει επικυρωθεί από προηγούμενη ανοιχτή συνέλευση, απλά εκτιμήσαμε, ότι πρέπει να αιτηθούμε το συντομότερο δυνατό.

6. Να επισκεφτεί η ομάδα πρωτογενούς παραγωγής, την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, τα χωράφια που ήδη ξέρουμε, με σκοπό την οργάνωση των καλλιεργειών. Θα αναρτηθεί εγκαίρως ανακοίνωση στο blog του Εργαστηρίου.

7. Να στείλουμε πρόσκληση σε όσες κοινωνικές ομάδες έχουμε στο παρελθόν συνεργαστεί, αυτές δηλαδή που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εναλλακτικής οικονομίας, για τη δημιουργία ενός κοινού ιστότοπου. Είναι μια κίνηση που την έχουμε

προτείνει δημόσια στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων. Σκοπός αυτού του ιστότοπου, είναι η καλύτερη επικοινωνία και δικτύωση των κοινωνικών ομάδων, με στόχο τη συντονισμένη δράση.

Κλείνοντας, αναφέρουμε τρία ακόμα σημαντικά θέματα που μας απασχόλησαν σ’αυτήν τη συνάντηση, που προτείναμε να τεθούν άμεσα στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση του Εργαστηρίου. Το πρώτο είναι οι τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του Εργαστηρίου, τόσο μέσα από την καλύτερη οργάνωση όσο και μέσα από την ενεργοποίηση και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των καθηγητών και των μαθητών. Το δεύτερο είναι, η ανάγκη διαμόρφωσης κάποιας σαφούς πολιτικής συνεργασιών με εξωτερικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα με όσες καλλιτεχνικές ομάδες αξιοποιούν χορηγίες κρατικών ή ιδιωτικών εταιριών. Το τρίτο, είναι οι κοινωνικές δράσεις που θα αναπτύξουμε από το Σεπτέμβρη. Ενδεικτικά, έπεσε η ιδέα για ανοιχτή πρόσκληση προς τους κρατικούς και ιδιωτικούς κλάδους εργαζομένων, για μια κοινή συζήτηση με στόχο τη πιθανή δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης, τόσο στα ζητήματα της οικονομίας όσο και της παιδείας. Το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και μια κοινωνική ομάδα σαν τη δική μας, δεν μπορεί να απουσιάζει από τη διαμόρφωση νέων συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής.

Έως τότε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και ξανά παρέα με φρέσκιες και δημιουργικές προτάσεις.

Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι.

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά