Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στον απόηχο της 21ης δράσης Χωρίς Μεσάζοντες – Απολογισμός

cropped-cropped-logo-gia-site-1.png

Στον απόηχο της 21ης δράσης Χωρίς Μεσάζοντες – Απολογισμός

Αυτοοργάνωση  σημαίνει αναλαμβάνουμε την ευθύνη και συναποφασίζουμε εμείς για εμάς χωρίς μεσάζοντες. Αυτό είναι που κάνει ξεχωριστή τη προσπάθεια μας. Είμαστε οι κρίκοι μιας αλυσίδας και για να έχουμε επιτυχημένες δράσεις πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αν λείπει κάποιος κρίκος τότε δεν υφίσταται η αλυσίδα.

Για να γίνονται δράσεις χωρίς μεσάζοντες είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να συνυπάρχουν και τα τρία στοιχεία

 

 – μια δυνατή ομάδα εθελοντών, 

 – ο κόσμος με την ενεργό συμμετοχή του 

 – αξιόπιστοι παραγωγοί με ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστική τιμή. 

 

Η 21η  δράση  στη σειρά  ήταν  πολύ ενδιαφέρουσα  και με πολλά απρόοπτα. Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες  τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δράσης όπως την καθυστερημένη προσέλευση του φίλου μας  Γρηγόρη , του παραγωγού οσπρίων, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια μέχρι να καταφέρει να φτάσει στη Κέρκυρα για  να μπορέσει τελικά να γίνει η παράδοση των προϊόντων.

Απέναντι όμως σε αυτό το σκηνικό βρεθήκαμε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο σύμμαχο που μας έδωσε δύναμη για να ολοκληρώσουμε τη δράση και δεν ήταν άλλος παρά εσείς  που επιδείξατε υποδειγματική στάση  και  συμμετείχατε με μεγάλη κατανόηση και υπομονή χωρίς γκρίνια και πανικό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλη την Ομάδα στους 148 που παρήγγειλαν 560 κιλά μέλι και  στους 157 που παρήγγειλαν 1550 κιλά όσπρια .Είμαστε ευγνώμονες    για την κατανόηση με την οποία αντιμετωπίσατε τα προβλήματα που προέκυψαν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να συναντιόμαστε με κόσμο που θέλει άλλες σχέσεις , άλλα ήθη.

Η  τελευταία  δράση  κρίνεται επιτυχής  γιατί όχι μόνο  αγοράσαμε κάποια προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό σε “δίκαιη” τιμή αλλά συμμετείχαμε σε ένα γεγονός και συνδιαμορφώσαμε το αποτέλεσμα όλοι μαζί , οι εθελοντές από την ομάδα και το Εναλλακτικό Εργαστήρι, ο κόσμος και οι παραγωγοί.

Χάρις στη δική σας συμμετοχή ,υπομονή  και κατανόηση ,βγάλαμε σε πέρας μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική δράση. Στηρίξαμε δύο Έλληνες παραγωγούς και είμαστε σε διαβουλεύσεις και με Κερκυραίους παραγωγούς.

 

Να υπενθυμίσουμε  ότι  το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου έλαβε χώρα  η πανελλαδικής εμβέλειας διαμαρτυρία των Αυτοοργανωμένων Εθελοντικών Ομάδων Πολιτών Χωρίς Μεσάζοντες. Σύμφωνα με τους σκοπούς της διαμαρτυρίας:

 

1) Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα μας να αποφασίζουμε  εμείς και κανένας  άλλος από ποιόν παραγωγό  και ποιά προϊόντα θα αγοράζουμε . Εμείς και μόνον εμείς επιλέγουμε τι θα βάζουμε στο τραπέζι μας.

Αυτό το δικαίωμα μας, την άμεση σχέση, είναι που θέλει ο νομοθέτης, πρώην και νυν, για κάποιο ακατανόητο λόγο να καταργήσει  βάζοντας διαφόρων ειδών περιορισμούς και εμπόδια στις δράσεις “Χωρίς Μεσάζοντες”

λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας (ν4264/14) αλλά και της επερχόμενης που μπαίνει σε διαβούλευση η οποία αγνοεί επιδεικτικά τις επιθυμίες των πολιτών, τις επιθυμίες μας.

2) Προσυπογράφουμε τα αιτήματα της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες”

  • Την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια.
  • Την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους παραγωγούς οι οποίοι συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες».
  • Την νομική θωράκιση των αγορών διάθεσης προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες».
  • Την διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.

3) Καλούμε τους πολίτες της Κέρκυρας  να στηρίξουν την ομάδα μας σε αυτή την κοινή πανελλαδική δράση.  Η προσπάθεια για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο ανακούφισε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που πείθει πως υπάρχει εναλλακτική.

 

Στο e-mail xwrismesazonteskerkyras@hotmail.gr  θα χαρούμε πολύ να  μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας  είτε θετικές είτε αρνητικές οι οποίες μας είναι απαραίτητες για να βελτιώσουμε ότι είναι δυνατόν στις επόμενες δράσεις.

 

Ευχαριστούμε  πολύ , συνεχίζουμε μαζί “Χωρίς Μεσάζοντες”.

 

Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων

Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά