Τελευταίες Ανακοινώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021-22

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021-22

Παρακαλούμε διαβάστε την περιγραφή κάθε μαθήματος, αυτή την χρονιά κάποια μαθήματα όσο το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν δια ζώσης σε ΑΝΟΙΧΤΟ ΧΩΡΟ όπως πχ η πλατεία.

Τα περισσότερα θα γίνουν διαδικτυακά με ίσως κάποιες συναντήσεις επίσης καιρού και διάθεσης επιτρέποντος.

Οι εγγραφές θα γίνουν το Σάββατο 16/10/2021 από τις 17:00 έως τις 20:00 στην Ανουτσιάτα. Στις εγγραφές θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες σας.

Στα μαθήματα που είναι από τις 3:00 έως τις 6:00 μπορούν θα γίνουν εγγραφές από τις 17:00 έως τις 18:00

Στα μαθήματα που είναι από τις 6:00 έως τις 9:00 μπορούν θα γίνουν εγγραφές από τις 18:00 έως τις 20:00

ΔΕΥΤΕΡΑ

 
ΩΡΑΜΑΘΗΜΑ 
4-5ΙΤΑΛΙΚΑ Β 
5-6ΚΙΘΑΡΑ 

ΙΤΑΛΙΚΑ Β : Δια ζώσης. Στο μάθημα αυτό θα συνεχίσουμε την περσινή μας πορεία στην γνωριμία μας με την Ιταλική γλώσσα. Τα μαθήματα θα γίνουν σε εξωτερικό χώρο μετρά από συνεννόηση με την καθηγήτρια σας.

ΚΙΘΑΡΑ:  Δια ζώσης.  Ακκόρντα μόνο. Οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους κιθάρα και γάντια κομμένα στις άκρες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα Επίσης, όσοι μαθητές έχουν Facebook ας ακολουθούν τη σελίδα ΕΠΕΚΘ, όπου ο καθηγητής ποστάρει  πληροφορίες και ασκήσεις για το μάθημα.

ΤΡΙΤΗ

  
ΩΡΑΜΑΘΗΜΑ 
3-4ΡΩΣΙΚΑ Α 
4-5ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α 
5-6ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β 
7-9Η Σύγχρονη Κίνα (1949-2022)

Ρωσικά Α. Διαδικτυακό μάθημα

Εισαγωγή στην ρωσική γλώσσα από το Α ως το Я. Ευχάριστα και ανώδυνα μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια ανακαλύπτουμε την χώρα και τον πολιτισμό της Ρωσίας.

Greek A (beginners) Διαδικτυακό μάθημα

 Introduction to Greek language through reading, speaking and a variety of amusing exercises.

Greek B (intermediate) Διαδικτυακό μάθημα

 Follow up courses of last year’s Greek A class. 

  1. Η Σύγχρονη Κίνα (1949-2022): Διαδικτυακό μάθημα Το μάθημα είναι μια εισαγωγή στην περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Προσφέρει κάλυψη της περιόδου από την ίδρυση της ΛΔΚ (1949) έως την εποχή του Xi Jinping και την προετοιμασία του σημαντικού 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Η έμφαση θα δοθεί σε θέματα πολιτικής ιστορίας, οικονομικής ανάπτυξης, εξέλιξης της ιδεολογίας του ΚΚΚ και εξωτερικής πολιτικής. Σε κάθε μάθημα οι μετέχοντες θα παραπέμπονται σε κεφάλαια από βιβλία, άρθρα, ιστοσελίδες, βίντεο κλιπ, ταινίες κτλ. Τη δεύτερη ώρα το μάθημα παρέχει μια θεματική προσέγγιση σε σημαντικές όψεις της Κίνας, όπως η δημογραφική πολιτική («Πολιτική του Ενός Παιδιού»), οικονομική ανισότητα, οι θρησκείες στην Κίνα, ο εθνικισμός, η περιβαλλοντική πολιτική, η διαχείριση κρίσεων, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων (σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, οι διαμάχες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, σχέσεις Κίνας με Αφρική κτλ.). Η συζήτηση κάθε βδομάδας θα βασίζεται σε 1-2 άρθρα, κεφάλαια από βιβλία, ιστοσελίδες, αναφορές κτλ. Θα παρέχεται βιβλιογραφία για όποιον/όποια επιθυμεί να εμβαθύνει σε κάποια θέματα.  Το μάθημα δεν απαιτεί γνώση κινεζικών ή γνώση της κινεζικής ιστορίας, οικονομίας κτλ. Για όσες/ όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σε κάποια θέματα παρέχεται ενδεικτική βιβλιογραφία (κυρίως στα αγγλικά). Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5

ΤΕΤΑΡΤΗ

  
ΩΡΑΜΑΘΗΜΑ 
5-6ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
8-9ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

 Μουσικοκινητική Αγωγή.  Διαδικτυακά & συναντήσεις  Η Μουσικοκινητική αγωγή είναι ένα είδος μάθησης που συνδυάζει τη μουσική, το τραγούδι, τον ρυθμό μέσα από την κίνηση και δημιουργεί ένα βίωμα. Θέματα των μαθημάτων θα αποτελέσουν διάφορες θεωρίες μάθησης όπως των Piaget και Vygotsky, η ψυχοκοινωνική και ηθική ανάπτυξη, η επίλυση προβλημάτων και τα κίνητρα. Όλα αυτά μέσα από την πρακτική εφαρμογή μιας μουσικοκινητικής προσέγγισης. Απευθύνεται κυρίως σε γονείς αλλά και όποιον άλλο ενδιαφέρεται.

Αστρονομία. Διαδικτυακά & συναντήσεις  Το μάθημα της αστρονομίας γίνεται από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και έχει σκοπό να καταστήσει τους «εραστές» του έναστρου ουρανού και γνώστες του ταυτόχρονα. Αντικείμενο του μαθήματος: Η γνωριμία με τις βασικές αρχές της επιστήμης της Αστρονομίας, η αναγνώριση αστερισμών και ουρανίων αντικειμένων, η μελέτη ουρανίων σωμάτων εντός και εκτός του Ηλιακού Συστήματος και η κατανόηση των βασικών φυσικών νόμων που ορίζουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των ουρανίων αντικειμένων. Στόχος η απόκτηση τόσο θεωρητικών γνώσεων όσο και παρατηρησιακών δεξιοτήτων. Το μάθημα θα έχει μέγιστο αριθμό μαθητών 20 άτομα.

ΠΕΜΠΤΗ

  
ΩΡΑΜΑΘΗΜΑ 
5-6ΙΣΠΑΝΙΚΑ Α 
6-7ΙΤΑΛΙΚΑ Α 

Ισπανικά Αρχαρίων. Διαδικτυακό μάθημα. Εισαγωγικό μάθημα στην ισπανική γλώσσα και κουλτούρα. Έλα σε επαφή με μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο. Άνοιξε νέους ορίζοντες, από την ιβηρική χερσόνησο μέχρι την Λατινική Αμερική. Αριθμός ατόμων: μέχρι δέκα Πλατφόρμα: zoom

Ιταλικά Αρχαρίων Διαδικτυακό μάθημα. Εισαγωγικό μάθημα στην ιταλική γλώσσα και πολιτισμό. Σου αρέσει η ιταλική κουλτούρα; Θες να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις κόσμο από την Ιταλία; Θες να τραγουδήσεις τα πιο διάσημα ιταλικά τραγούδια; Κάνε μια πρώτη επαφή μέσα από το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι. Αριθμός ατόμων: μέχρι δέκα Πλατφόρμα: zoom

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 
ΩΡΑΜΑΘΗΜΑ
6-8Κίνα: Γλώσσα και Πολιτισμός (εισαγωγή)
8-9:30English Proficiency Class: A History of the United States
7-9Ομάδα Μετάφρασης: Μελέτη, ανάλυση και μετάφραση κειμένων πολιτικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος

Κίνα: Γλώσσα και Πολιτισμός (εισαγωγή): Διαδικτυακό μάθημα.

Εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της «Κοινής Κινεζικής» (Putonghua). Λόγω του περιορισμένου χρόνου η έμφαση δίνεται στην ανάγνωση και στον γραπτό λόγο γενικότερα. Το μάθημα γίνεται 2 διδακτικές ώρες/ εβδομάδα. Καλύπτονται θέματα όπως οι ήχοι (φθόγγοι, συλλαβές, τόνοι), η γραμματική (μορφολογία-σύνταξη) και το σύστημα γραφής της κινεζικής, συχνοί χαρακτήρες και καθημερινές εκφράσεις. Η δεύτερη ώρα συχνά θα αφιερώνεται σε εισαγωγή θεμάτων σχετικών με τον κινεζικό πολιτισμό, όπως την ιστορία της γλώσσας, τις βασικές σχολές της κινεζικής σκέψης, σημαντικά γεγονότα της κινεζικής ιστορίας κτλ.   Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5

English Proficiency Class: The History of the United States: Διαδικτυακό μάθημα. Το μάθημα προσφέρει μια εισαγωγή στην ιστορία των ΗΠΑ, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την ύλη των εξετάσεων Advanced Placement (AP). Το μάθημα γίνεται στα αγγλικά και προσφέρει μια ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους μέσω ανάγνωσης και ανάλυσης πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, παρακολούθησης ταινιών, βίντεο κλιπ και συζήτησης στην τάξη. Καλύπτεται η περίοδος από την ίδρυση των πρώτων αποικιών μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, ενώ συχνά συζητούνται και σύγχρονα θέματα, όπως η κουλτούρα της «πολιτικής ορθότητας», η πρόσβαση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, οι σύγχρονες μορφές ρατσισμού και διακρίσεων στις ΗΠΑ, η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο και το σημερινό πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Το μάθημα αυτό προϋποθέτει επίπεδο τουλάχιστον Β1-Β2 (περίπου στο Cambridge First Certificate) αλλά μπορεί να είναι ωφέλιμο και για μαθητές άλλων επιπέδων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα παρουσιαστούν θέματα γραμματικής και λεξιλογίου της αγγλικής ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5

Ομάδα Μετάφρασης: Μελέτη, ανάλυση και μετάφραση κειμένων πολιτικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Διαδικτυακό μάθημα. Η Ομάδα Μετάφρασης αποτελεί τη φυσική συνέχεια του τμήματος Αγγλικών για προχωρημένους (B2-C2) του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου και εστιάζει στη δημιουργική συνεργασία και την ενδυνάμωση των μελών της μέσα από το μοίρασμα γνώσεων και οπτικών κατανόησης των ποικίλων ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη μεταφραστική πράξη. Κεντρικό σκοπό μας αποτελούν ο εντοπισμός, η κατανόηση και η επεξεργασία δυνατοτήτων υπέρβασης της δυστοπικής πραγματικότητας που επικρατεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μας, υπό την κυριαρχία μιας σειράς συστημάτων καταδυνάστευσης και ελέγχου τόσο των ανθρώπων των ίδιων όσο και όλων των υπόλοιπων έμβιων και άβιων μορφών ζωής. Εργαζόμαστε με ποικίλα κείμενα, με βασικό κριτήριο τη δυνατότητά τους να διευρύνουν τους γνωστικούς μας ορίζοντες, τόσο από τη θεωρητική όσο και την πρακτική άποψη: Ο πόλεμος, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, ο αυταρχισμός, οι κάθε μορφής ανισότητες, ο κάθε είδους ρατσισμός και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί είναι κάποια από τα πλέον σημαντικά θέματα της μελέτης μας.

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά