Τελευταίες Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου για την Παρεμπόδιση Δράσης της Ομάδας

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Τα μέλη της Ομάδας Παράκαμψης Μεσαζόντων αισθάνονται την ανάγκη να ενημερώσουν την κερκυραϊκή κοινωνία για τη δράση τους, αλλά και την προσπάθεια που έγινε ώστε να παρεμποδιστεί από οικονομικά μικροσυμφέροντα.

Η δράση της ομάδας είναι στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, εθελοντική, χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο. Ουσιαστικά, ο ρόλος της είναι να φέρνει σε επαφή τα κερκυραϊκά νοικοκυριά με παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων αλλά και τη δίκαιη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Είναι μέλος του Πανελλαδικού Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες με ενεργό και δημιουργική συμμετοχή στις πανελλαδικές συναντήσεις.

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 με διανομή 25 τόνων πατάτας και αγκαλιάστηκε πολύ γρήγορα από τους/τις Κερκυραίους/ες καταναλωτές/ώτριες. Πρόσφερε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, σε χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα στήριξε και τους παραγωγούς δίνοντας τους τη δυνατότητα να απεξαρτηθούν από τους μεσάζοντες και να διαχειριστούν μονοί τους τον κόπο τους. Από τότε, δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία και αγορά, σε συναντήσεις που είχαμε με ντόπιους παραγωγούς εξηγήσαμε τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, η οποία είναι ανοικτή σε όλους. Εφόσον ο/η οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε παραγωγός ενδιαφέρεται να συμμετέχει στις δράσεις της ομάδας, δεν έχει παρά να μας στείλει δείγμα των προϊόντων του και να κάνει μία ανταγωνιστική προσφορά.

Αισίως, λοιπόν, φτάσαμε πλέον στις 43 δράσεις διανομής προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, ήταν προγραμματισμένη η 44η δράση της ομάδας με διανομή μανιταριών, ξηρών καρπών, μαρμελάδων, μελιού, ζυμαρικών και άλλων προϊόντων. Όλη η διαδικασία παραλαβής κυλούσε πολύ ομαλά παρά τις ειδικές συνθήκες λόγω Covid19 (η παραλαβή γινόταν χωρίς ο καταναλωτής να βγει από το αμάξι του). Τότε επενέβη η αστυνομία, λόγω καταγγελίας και διέκοψε τη διανομή στοχοποιώντας τον παραγωγό του μελιού, οποίος προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα μαζί με έναν ακόμα παραγωγό. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το 2014 υπήρξε επίσης καταγγελία, πάλι εναντίον του μελισσοκόμου. Είχαν παρευρεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (υγειονομικό, τμήμα εμπορίου, αστυνομία) και είχαν πάρει μέχρι και δείγμα για εξέταση στο Γενικό Χημείο του κράτους. Φυσικά, δεν είχαν βρει τίποτε επιλήψιμο και η παραλαβή είχε ολοκληρωθεί κανονικά. Τελικά, το περασμένο Σάββατο η δράση διακόπηκε και επιβλήθηκε ένα εντελώς άδικο πρόστιμο στον έναν παραγωγό (τον μελισσοκόμο), το οποίο θα καλυφθεί από το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η παραλαβή των παραγγελιών ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 96% με τη μέθοδο της διανομής κατ’ οίκον.

Κατόπιν όλων των παραπάνω γεννιέται η λογική απορία γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων ώστε να δέχεται καταγγελίες. Η επόμενη απορία βέβαια είναι γιατί στην Κέρκυρα είναι τόσο ακριβό το μέλι. Μήπως θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν την ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ που επιβάλλει υψηλές τιμές στην αγορά;

Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς και εκφοβισμούς από κανέναν! Δεν θα εγκαταλείψουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να επιλέγουμε τι θα μπαίνει στο τραπέζι μας και από ποιους προμηθευτές! Αυτό το αποφασίζουμε εμείς και κανείς άλλος και οι επιλογές μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Η ομάδα μας, όπως κάνει πάντα, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ό, τι συνέβη το πρωί του Σαββάτου, 7 Νοεμβρίου 2020. Ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία του κόσμου, στον οποίο τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι είμαστε ευγνώμονες για τη στάση του, την υπομονή και το ήθος του. Λόγω της καταγγελίας, απλώς επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεών μας. Τα μέχρι τώρα μηνύματα από τον κόσμο και τους παραγωγούς είναι άκρως ενθαρρυντικά, συνεπώς οι δράσεις συνεχίζονται κανονικά, είτε με κατ’ οίκον διανομές, είτε με τη μέθοδο της παραλαβής από μεταφορικές. Αυτό θα γίνεται μέχρι να διευκρινιστούν μικρές νομικές ασάφειες και να επιστρέψουμε στη διαδικασία διανομής που είχαμε μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά