Τελευταίες Ανακοινώσεις

Αφιέρωμα Βιοηθική & Κινηματογράφος: Blade Runner (1982)

H Κινηματογραφική Ομάδα του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου ξεκινάει το αφιέρωμά της με θέμα “Βιοηθική και Κινηματογράφος”, αυτή τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στο καφέ του βιβλιοπωλείου “Πλους”.

Με την βάση της στην επιστημονική φαντασία, η σχέση κινηματογράφου και βιοηθικής αναφέρεται σε ταινίες που εξερευνούν βασικά βιοηθικά ερωτήματα, μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση. Όσο οι ιατρικές και γενετικές τεχνολογίες βρίσκουν ευρύτερη εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο, οι αφηγήσεις αυτές ξεφεύγουν από την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και θέτουν επίκαιρα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση (και το αν αυτή δύναται να ξεπεραστεί), τα όρια της τεχνολογίας σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα και την χρήση τέτοιων τεχνολογιών από κοινωνικά συστήματα με στόχο τον ευρύτερο ταξικό διαχωρισμό, τον έλεγχο και την καταστολή.

Πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 26 Νοέμβρη: Gattaca / 1997, του Andrew Niccol

Σε ένα μακρινό ( ; ) μέλλον, όπου η γενετική καθορίζει τα πάντα και τα ιδανικά παιδιά γεννιούνται σε εργαστήρια, ένας άνθρωπος γεννημένος με φυσικό τρόπο, βρίσκεται στο περιθώριο μιας γενετικά ελίτ κοινωνίας. Το όνειρο της ζωής του να γίνει αστροναύτης μοιάζει ακατόρθωτο λόγω των “ατελειών” του. Αγοράζει λοιπόν μια “ταυτότητα” από ένα μεσίτη DNA, αλλάζοντας θέση με έναν γενετικά τέλειο, αλλά παράλυτο πρώην αθλητή. Η ταινία αναφέρεται στις συνέπειες της παρέμβασης στο ανθρώπινο DNA και τις ηθικές διαστάσεις της καθώς και στο ρατσισμό των γονιδίων σε μια κοινωνία όπου η ταξικότητα διευρύνεται στην πρόσβαση στις γενετικές τεχνολογίες.

Δευτέρα 3 Δεκέμβρη: Children of Men / 2006, του Alfonso Cuarón

Λονδίνο, 2027: Σε ένα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι έχουν χάσει την δυνατότητα αναπαραγωγής, για άγνωστο λόγο, αντιμετωπίζοντας τον άμεσο κίνδυνο της εξάλειψης του είδους τους. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια πλήρη διάλυση των ανθρώπινων κοινωνιών, που έχουν οδηγηθεί στο χάος. Στο περιβάλλον αυτό, ο γραφειοκράτης Theo Faron συνεργάζεται με μια επαναστατική οργάνωση, υπό την ηγεσία της πρώην γυναίκας του, με σκοπό να μεταφέρει σε ασφαλές καταφύγιο μια έγκυο γυναίκα. Σε αντίθεση με τις δυνατότητες ή τους κινδύνους των βιολογικών – γενετικών τεχνολογιών, τα “Παιδιά των Ανθρώπων” θέτουν ερωτήματα από την αντίστροφη πλευρά: τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ανθρωπότητα έχανε μια από τις βασικές βιολογικές της λειτουργίες και την μόνη που διασφαλίζει την επιβίωσή της;

Δευτέρα 10 Δεκέμβρη: Blade Runner / 1982, του Ridley Scott

Λος Άντζελες, Νοέμβριος 2019. Σε μια εκδοχή του μέλλοντος που χαρακτηρίζεται από έκρηξη της τεχνολογίας, αλλά και υπερπληθυσμό, ο Rick Deckard είναι μέλος μιας επίλεκτης ομάδας που κυνηγάει και συλλαμβάνει “ρέπλικες”: ανθρωποειδή με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά σημαντικά μεγαλύτερες φυσικές και νοητικές ικανότητες, που έχουν κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβοι σε ορυχεία που βρίσκονται εκτός της γης. Σε μια noir και cyberpunk ατμόσφαιρα, η ταινία του Ridley Scott θέτει βασικά ερωτήματα για τις ευθύνες της δημιουργίας όντων κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των ανθρώπων, αλλά με απόντα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Δευτέρα 17 Δεκέμβρη: Minority Report / 2002, του Steven Spielberg

Στην Ουάσιγκτον του 2054, τρία μεταλλαγμένα ανθρώπινα όντα μπορούν και προβλέπουν τα εγκλήματα και οι δράστες συλλαμβάνονται πριν τα διαπράξουν. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με χαμηλή εγκληματικότητα, άλλα υψηλό έλεγχο, σε ένα κόσμο που επιζητά την πρόληψη των εγκλημάτων με κάθε κόστος. Μπορεί όμως το σύστημα να κάνει λάθος; Όταν προβλέπεται ότι ο επικεφαλής του προγράμματος πρόκειται να δολοφονήσει σε λιγότερο από 36 ώρες κάποιον που δεν έχει συναντήσει πότε έως τότε, εκείνος βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με το πεπρωμένο αλλά και με το σύστημα που υπηρετεί.

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά