Τελευταίες Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Από τον περασμένο χειμώνα, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι ευαισθητοποιήθηκε πάνω στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε το μάθημα «Διαχείριση Απορριμμάτων» από το οποίο:

• Μάθαμε πώς γίνεται σωστά ανακύκλωση σε πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο και οργανικά υλικά, καθώς επίσης και για τη διαδικασία κομποστοποίησης.
• Ευαισθητοποιηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, ενώ στο ετήσιο φεστιβάλ μας έγινε με πρωτότυπο τρόπο ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της ανακύκλωσης και του κόμποστ, αλλά και πώς αυτά τα κάνουμε σωστά.

Συνεχίζοντας να δείχνουμε την ευαισθησία μας πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα προτείνουμε:
Άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρειας και του Δήμου χωρίς άλλη καθυστέρηση. Απορρίπτουμε τη λειτουργία του από ιδιώτες που βάζουν πλαφόν ελάχιστης ποσότητας συλλεγόμενων σκουπιδιών. Στόχος πρέπει να είναι να φτάνουν στο εργοστάσιο όσο το δυνατόν λιγότερα έως και μηδενικά απορρίμματα.
• Στο μεσοδιάστημα, να αντικατασταθεί η σκανδαλώδης λειτουργία του δεματοποιητή από σύγχρονα μηχανήματα, ή με την αγορά και λειτουργία από τον Δήμο κινητής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
• Να γίνουν άμεσα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει επιτέλους η ανακύκλωση. Είναι απαράδεκτο η ανακύκλωση σήμερα να κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 3%.
Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων με παράλληλη υιοθέτηση ξεχωριστών κάδων σε 5 ρεύματα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία απομάκρυνσής τους από τον χώρο εναπόθεσης.
• Να θεσπιστεί άμεσα η υποχρεωτική διαλογή στα 5 αυτά ρεύματα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις επισιτισμού. Να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους επιχειρηματίες δε συμμορφώνονται.
Στηρίζουμε τους συλλόγους, τις συλλογικότητες και τους φορείς σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη, σε όλη την Κέρκυρα, σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων κάνοντας διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και σωστή τοποθέτηση των απορριμμάτων στους ανάλογους κάδους. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των κατοίκων του Σπαρτύλα και κάθε αντίστοιχη προσπάθεια και γενικά στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης πολιτών που προσπαθούν να γίνουν μέρος της λύσης.
Ζητάμε:
• Δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων ότι ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα προχωρήσουν στις παραπάνω κατευθύνσεις με διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, την προκήρυξη των διαγωνισμών και επιστημονικά τεκμηριωμένης με αντικειμενικό τρόπο επιλογή τοποθεσίας.
• ‘Αμεση δημοσιοποίηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κερκυραίων απολογιστικών στοιχείων, ελεγμένων από την Περιφέρεια, ώστε οι πολίτες να τα γνωρίζουν σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. Τα απολογιστικά στοιχεία θα αφορούν:
1) τον αριθμό απορριμματοφόρων που κάνουν αποκομιδή
2) την ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων
3) την ποσότητα απορριμμάτων που δεματοποιούνται
4) την ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνονται
και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που βοηθούν ώστε να έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει.

Στο μεσοδιάστημα συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα τόσο των κατοίκων του Τεμπλονίου όσο και της νότιας Κέρκυρας και απαιτούμε λύση που θα σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού.
• Να σταματήσει επιτέλους το αίσχος της χωματερής που έχει δημιουργηθεί στο Τεμπλόνι.
• Καμία νέα εστία μόλυνσης στη Λευκίμμη ή σε άλλη περιοχή του νησιού χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις απόθεσης αδρανούς υπολείμματος και επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή τοποθεσίας.

Κέρκυρα, 22/06/2018

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά