Τελευταίες Ανακοινώσεις

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ 09/09/1922- 30/03/2020

Έφυγε από την ζωή σήμερα 30/03/2020 ο μεγάλος αγωνιστής της αριστεράς Μανώλης Γλέζος. Γεννημένος στην Απείρανθο της Νάξου το 1922 ( 9 Σεπτεμβρίου) ήταν πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη και μετά διευθυντής της εφημερίδας Αυγή.Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Υπήρξε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για την αριστερά, την αλληλεγγύη, το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου, είτε από πόστα όπως το ευρωκοινοβούλιο είτε χωρίς θεσμικό ρολό αλλά πάντα με αιχμηρό πολιτικό λόγο.

Σε μια παρουσίαση βιβλίου το 2017 είχε πει

«Στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα!”

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά