Τελευταίες Ανακοινώσεις

Αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους τούτης της γης.

Τι συμβαίνει σε Λέσβο και Χίο; Γιατί εξεγείρονται οι κάτοικοι; Ως συλλογικότητα βιαζόμαστε να γράψουμε κάτι, μη και δεν είμαστε επίκαιροι. Μην έρθει το επόμενο θέμα στην επικαιρότητα και ξεχαστεί αυτό. Λες και η αστυνομική βαρβαρότητα η προσφυγιά, ο πόλεμος, η μετανάστευση για πολιτικούς ή και οικονομικούς λόγους με μια λέξη ο καπιταλισμός μπορούν να πάψουν να είναι επίκαιρα. Προς επιβεβαίωση αυτών, την ώρα που γράφαμε αυτό το κείμενο ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα και νέες αθρόες εισροές προσφύγων και μεταναστών θα περνούν στην Ελλάδα από τον Έβρο. Και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με ιούς και καρναβάλια (ταυτόχρονα πέρασε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σχεδόν κανείς δεν το κατάλαβε).

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι νιώθει την ανάγκη να δείξει την συμπαράσταση του στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων αλλά και στους κατοίκους των νησιών που αν και προβάλλονται μόνο οι εθνικιστικές κραυγές, είμαστε βέβαιοι ότι υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αλληλέγγυοι στον πόνο των ανθρώπων όσο και αν έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα τούς. Δεν πρόκειται απλά για ανικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών και των ελληνικών κυβερνήσεων να βρουν διεξόδους για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά για την προσήλωση και την εστίαση στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γι΄αυτούς είναι μια παράπλευρη απώλεια, που δεν είναι αρκετή για να τους κάνει να αλλάξουν πολιτική. Τους συμφέρει μάλιστα να δημιουργούν εντάσεις είτε κοινωνικές, για να θολώνουν τα νερά των ταξικών διεκδικήσεων, είτε μεταξύ κρατών (πχ Ελλάδα- Τουρκία) για να ευδοκιμεί το εμπόριο οπλικών συστημάτων.

Ταυτόχρονα, η αυταρχική έκρηξη ωμής βίας από τα ΜΑΤ ενάντια σε ανθρώπους που υπομένουν για χρόνια τις συνέπειες από την απαράδεκτη πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων είναι καταδικαστέα και δυστυχώς είναι το κερασάκι σε μια πολυώροφη τούρτα. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Κι αν πάμε ακόμα πιο πίσω, το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες με τις πολιτικές που εφαρμόζουν δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης, με πόλεμο ή χωρίς, ώστε να αναγκάζονται χιλιάδες άνθρωποι να αφήνουν τα σπίτια και τον τόπο τους.

Εξίσου όμως καταδικαστέες είναι οι φασιστικές πρακτικές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εξαθλίωση που έχει επιβληθεί σε νησιώτες και πρόσφυγες. Για αυτό και η αντίδραση ενάντια στην απόβαση των ΜΑΤ δεν ήταν ενιαία και κοινή, όπως μπορεί να προβλήθηκε. Οι αλληλέγγυοι προσφύγων και μεταναστών, οι αγανακτισμένοι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και οι εθνικιστές βρέθηκαν απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα, που κρύφτηκε, ως συνήθως, πίσω από την αστυνομική βία. Είναι ο βασικός λόγος, άλλωστε, που δόθηκε εντολή να λογοκρίνονται όλες οι ειδήσεις που αφορούσαν στην έκρυθμη κατάσταση σε Λέσβο και Χίο.

Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για κλείσιμο των ακατάλληλων δομών που η ύπαρξη τους και μόνο αποτελεί ντροπή και στίγμα για την ελληνική κοινωνία και όχι για να φυλακισθούν στα νέα κλειστού τύπου κέντρα που σημαίνει φυλακή.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες για τα πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά τους δικαιώματα

Nα δοθούν άμεσα στους πρόσφυγες τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν και όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Είμαστε αλληλέγγυοι και έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο (πηγή Facebook)

Ακυρώσεις μαθημάτων Γενικές Συνελεύσεις Οργανωτικά